Benjamin Tammuz

Prawdopodobnie jedna z najpiękniejszych historii miłosnych w konwencji literatury szpiegowskiej

Minotaur

Autor: Benjamin Tammuz

Tłumaczenie z języka hebrajskiego: Michał Sobelman

Premiera: 7 marca 2011

Wydanie: I

ISBN: 978-83-62498-03-1

Format: 125x195 mm

Liczba stron: 208

Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Seria: ścieżki życia

Cena: 29 zł Nakład wyczerpany



Benjamin_Tammuz
© Onn Tammuz

Benjamin Tammuz (1919-1989) urodził się w Związku Radzieckim, kiedy miał pięć lat jego rodzina rzeniosła się do Izraela. Studiował prawo i ekonomię na Uniwersytecie w Tel-Avivie, a później historię na Sorbonie. Był pisarzem, dziennikarzem, krytykiem, malarzem i rzeźbiarzem. Przez długie lata pracował jako redaktor literacki w najstarszym izraelskim dzienniku Haaretz. W latach 1979-1984 mieszkał w Londynie, gdzie był attache kulturalnym przy ambasadzie Izraela. Wykładał też gościnnie literaturę na Uniwersytecie w Oxfordzie. Jest autorem dziesięciu powieści i nowel, pięciu zbiorów opowiadań, dwóch sztuk teatralnych i ośmiu książek dla dzieci. Jest laureatem kilku ważnych nagród literackich, m.in. Nagrody Ze'ev (1972), a jego książki były tłumaczone na liczne języki obce.

Bibliografia:

  • Sands of Gold (1950)
  • A Garden Enclosed (1957)
  • The Story of Anton The Armenian (1964)
  • The Life of Elyakum (1965)
  • A Castle in Spain (1966)
  • Hallucinations (1969)
  • A Sect of Dogs (1970)
  • Ya'akov (1971)
  • The Orchard (1972)
  • Angioxyl, A Rare Cure (1973)
  • Bottle Parables (1976)
  • Requiem for Na'aman (1978)
  • Minotaur (1980)
  • The Bitter Scent of Geranium (1980)
  • Jeremiah's Inn (1984)
  • Stories (1987)
  • Chameleon and Nightingale (1989)